Wat is Snapchat en hoe werkt het? Dit moet u als ouder weten
Snapchat. Veel kinderen tussen de 9 en 16 jaar kunnen bijna niet meer zonder. Het is hun sociale leven, hun manier van communiceren en vrienden maken. Maar wat is Snapchat en hoe werkt het?
Razend populair
In de eerste plaats is Snapchat een razend populair sociaal media kanaal. Er worden foto’s en filmpjes mee gemaakt, deze kan iemand gemakkelijk bewerken door er bijvoorbeeld in te tekenen. Vervolgens stuurt de Snapchat gebruiker dit naar andere gebruikers. Klinkt dit hetzelfde als Instagram en TikTok? Sommige aspecten komen inderdaad overeen maar er is één heel groot verschil en dat is meteen het succes van dit kanaal.
Het verdwijnt weer
Het succes schuilt in het verdwijnen van de beelden oftewel ‘snaps’ nadat deze bekeken is. De foto of het filmpje blijft dus niet eindeloos op het internet rondzweven. De gebruiker zet namelijk een timer tot 10 seconden in. Daarna is het beeld weg. Dat is mooi, want deze groep met Snapchat gebruikers (tieners) denken niet altijd even goed na voordat ze iets posten. Er worden dan ook 400 miljoen snaps per dag gemaakt! Wat ook erg fijn is, dat je als gebruiker een melding krijgt wanneer iemand een screenshot maakt van jouw snap. Dit is ontwikkelt voor het geval iemand kwaad in zin heeft en bijvoorbeeld gaat cyberpesten. De wetenschap dat deze melding er is, kan de cyberpester behoorlijk afschrikken. Het is geen waterdicht systeem maar het helpt wel.
Verhaal van 24 uur
Naast de korte snaps kunnen er ‘verhalen’ verteld worden. Daar worden dan foto’s of video’s bijgeplaatst. Zo’n verhaal blijft 24 uur zichtbaar. De gebruiker kan binnen die periode eindeloos snaps toevoegen om een zo grappig, leuk of interessant mogelijk verhaal neer te zetten.
Chatten
Net als in WhatsApp kan er gechat worden met één iemand of in een groep. Groot verschil: er wordt niets getypt. Ze babbelen met elkaar. Niet door ‘ouderwets’ te bellen maar door een bericht in te spreken en dat dan te versturen. Nou, en daar kan dan weer op gereageerd worden.
FOMO (Fear Of Missing Out)
Gevaren van social media voor kinderen zijn er. Er zitten griezels die zich anders voordoen dan wie ze zijn, loverboys en cyber pestkoppen. Bij Snapchat speelt vooral Fear Of Missing Out een rol (ze willen niets missen). Daarom ligt er een verslaving op de loer. De kinderen zijn er namelijk continue mee bezig. Ze volgen alle updates van elkaar. En daar reageren ze op, maar niet met één foto en deze in drie minuutjes bewerken. Nee, Snapchat gaat overal mee naartoe. Iemand maakt bijvoorbeeld een foto van zichzelf in de keuken, hal of in de tuin. Dan ziet de ontvanger waar hij of zij is en dat vinden ze leuk. Deze foto’s worden vervolgens naar twintig anderen gemaakt en gestuurd. Snapchat is eigenlijk het beste te vergelijken met een logboek in het klein.
Grenzen opzoeken
Kinderen vanaf een jaar of negen gaan grenzen opzoeken. Deze grens ligt niet meer binnen uw huishouden (stiekem nog een koekje pakken) maar daarbuiten. Ze worden nieuwsgieriger naar wat er buiten de veilige muren van thuis én school gebeurd. En waar kan je beter je grenzen opzoeken dan binnen social media en vooral bij beelden die na maximaal tien seconden weer verdwijnen. De gebruiker kan het zo gek maken als deze wil. En dit wordt steeds groter en meer omdat ze elkaar beïnvloeden. Dat kan een beangstigend beeld oproepen. Want vroeger kon u wegkomen met: van te veel televisie kijken krijg je vierkante ogen. Maar vanaf een jaar of acht krijgt u een weerwoord, want ze hebben het vierkante ogen mysterie gewoon online opgezocht. Kinderen worden steeds wereldwijzer. Dus hoe beschermt u ze tegen de gevaren van social media en dus ook tegen Snapchat?
Tips om je kind te beschermen
Weghouden lukt vaak niet, dit is immers dé manier om sociale contacten te onderhouden. Dus verbieden is voor de meeste ouders geen optie. Wel kunt u deze app serieus nemen en niet veroordelen. Als u dat doet, dan zal een kind eerder bij u aankloppen als hij of zij ergens mee zit.
- vraag naar het emotionele aspect ‘wat doet het met je?’
- veroordeel uw kind niet
- wees geïnteresseerd
- stel schermtijd in
En blijf vooral praten en in contact met uw kind over de telefoon en wat ze erop doen. Zolang het bespreekbaar is, kunt u uw kind helpen en begeleiden.
Veilig en betrouwbaar internet
Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ontdek Solcon Veilig Online of ons ISA Multimediafilter.