5 Mogelijke gevaren op het internet

1. Weggeven van privacy

Leer uw kind dat het nooit zomaar informatie over zichzelf op internet prijsgeeft. Geen naam, adres of leeftijd, zelfs niet de naam van zijn school. Scherm het profiel van Instagram of Facebook af voor onbekenden. Laat uw kind altijd eerst toestemming vragen voor hij persoonlijke informatie geeft en leg ook uit waarom.

Vaak wordt zulke informatie voor commerciële doelen gebruikt. Soms is het geven van een e-mailadres wel nodig, bijvoorbeeld omdat daar een wachtwoord naar toe wordt gestuurd. Leer uw kind dat hij daar een gratis tijdelijk adres voor gebruikt (bijvoorbeeld van Gmail). Zo’n adres kun je gemakkelijk opzeggen of wijzigen en het voorkomt een hoop spam in je privémail.

2. Online geld uitgeven

In populaire online games als Panfu of Habbo worden kinderen constant overgehaald om hun zakgeld uit te geven. Ze krijgen bijvoorbeeld een ‘gratis’ spelonderdeel cadeau, dat later moet worden ingeleverd tenzij er betaald wordt. Virtuele aankopen worden gedaan met een creditcard, maar ook met de (eigen) mobiele telefoon door te bellen of sms’en.

In veel gevallen merken ouders dat pas als de kosten hoog zijn opgelopen. Het is belangrijk dat u regels afspreekt met uw kind over of en voor hoeveel geld er online gekocht mag worden. Praat ook over wat de gevolgen kunnen zijn als je kind alles koopt wat hem leuk lijkt.

3. Verslaving

Veel ouders vragen zich af wanneer ze moeten vrezen voor game- of internetverslaving. Volgens deskundigen is internetgebruik bij kinderen problematisch als het ten koste gaat van andere bezigheden zoals huiswerk maken, spelen met andere kinderen, hobby’s en interactie met de andere gezinsleden.

Ook als een kind het gevoel heeft dat het leven ‘online’ eigenlijk beter is en meer voor hem betekent dan het ‘gewone’ leven, is er iets mis. Let ook op signalen als extra prikkelbaarheid wanneer de computer niet beschikbaar is. Vermoedt u dat uw kind verslaafd is, zoek dan hulp. Eventueel kan uw kind een zelftest doen op de site van het IVO, het Instituut voor verslavingsonderzoek of op de site van de Jellinek.

 

4. Cyberlokkers

Mannen die op zoek zijn naar contact met kinderen en jonge tieners hebben het op internet makkelijk. Niemand kan zien dat je daar als volwassene tussen kinderen ronddwaalt. Het lastige is dat een cyberlokker er vaak uitziet als een leeftijdgenoot. Achter de nickname wesley11 vermoed je geen man van 54 jaar.

Vertel uw kind dus dat op internet iemand anders kan lijken dan hij is. Probeer zo veel mogelijk in gesprek te blijven over wat uw kind op internet meemaakt. Zo ontstaat er een vertrouwelijke sfeer waarin uw zoon of dochter ook vervelende dingen durft te vertellen. Het is ook belangrijk dat uw kind weet dat het geen afspraakjes mag maken met mensen die hij via internet leert kennen.

5. Ongeschikte content

Seks en geweld zijn prominent aanwezig op internet en een kind dat online een beetje de weg kent, kan zonder problemen honderden megabytes aan erotische of gewelddadige foto’s, filmpjes en verhalen binnenhalen. Dit materiaal is uiteraard niet bedoeld voor kinderen, maar is wel vrij toegankelijk. Het bewust bekijken van porno en gewelddadig materiaal kunt u gewoon verbieden. U kunt een filter (parental control, ouderlijk toezicht) installeren waarmee ongeschikte inhoud grotendeels weggefilterd wordt. Zo’n filter is nooit voor 100% waterdicht. Ga dus daarnaast altijd het gesprek aan over normen en waarden. Het op internet tegenkomen van schokkende beelden is een goede aanleiding voor zo’n gesprek.

Vijf goede redenen om voor Solcon te kiezen


ISO27001 gecertificeerd. Solcon hecht veel waarde aan informatiebeveiliging.

Superieure Internet kwaliteit.

Solcon heeft dit jaar weer een uitstekend testoordeel in de categorie ‘Internet’ (8,1) volgens de Consumentenbond.

Bellen tegen vaste lage tarieven.

Filter ongewenste websites. Internet zorgeloos met ISA®, hét multimediafilter van Nederland.