Network Risk

Wat moet ik doen als ik last heb van Network Risk?

U bent afgeschermd van het internet en het netwerk, omdat op uw computer een Network Risk is geconstateerd. Hierbij roept uw computer foutieve websites aan door een besmetting met botnets en malware. De afscherming zorgt ervoor dat het gedrag van uw computer geen verstoring veroorzaakt voor andere gebruikers van het netwerk. Tevens kan een virus dat zich mogelijk op uw computer bevindt, zich niet verder verspreiden over het netwerk.

U kunt een groot deel van het internet en het netwerk op dit moment niet gebruiken. U kunt nog wel gebruikmaken van onder andere Windows Update en websites waar u virusscanners kunt downloaden.

Wat kan ik doen om dit probleem op te lossen?

De volgende onderstaande stappen kunt u doorlopen om het probleem te verhelpen:

 1. Start uw virusscanner of download een virusscanner. Beschikt uw computer of laptop niet over een virusscanner? Probeer dan ons ISA®, Veilig Online pakket die de eerste 3 maanden geheel gratis is.
 2. Download de nieuwste updates van uw virusscanner programma, zodat u de meeste kans maakt om de oorzaak te vinden en deze succesvol te verhelpen.
 3. Laat uw virusscanner een volledige scan op de computer of het netwerk uitvoeren.
 4. Verwijder alle besmette bestanden die de virusscanner gevonden heeft. Bewaar hiervan de resultaten. U kunt deze mogelijk nog nodig hebben.
 5. Download en installeer een programma om te scannen op malware. Bekijk meer informatie hierover.
 6. Laat uw apparaten scannen op malware met een malwarescanner zoals bijvoorbeeld Malwarebytes.
 7. Verwijder alle besmette bestanden die de malwarescanner gevonden heeft. Bewaar hiervan de resultaten. U kunt deze mogelijk nog nodig hebben.
 8. Als de virusscanner en malwarescanner geen besmette bestanden heeft gevonden, dient u Windows opnieuw te (laten) installeren om het probleem op te lossen. Door het opnieuw installeren van Windows worden virussen die niet verwijderbaar zijn door de virusscanner alsnog verwijderd. Tevens kan een herinstallatie van Windows ervoor zorgen dat eventuele andere problemen, zoals traagheid van uw computer, verholpen worden. Maak voordat u begint met de herinstallatie een back-up (reservekopie) van uw bestanden, waaronder bijvoorbeeld foto’s en documenten.

Let op: Als u gebruik maakt van een ander besturingssysteem, zoals Mac OS X of Android, dient u vergelijkbare stappen als hierboven te doorlopen. Het scannen van malware is niet op alle apparaten mogelijk. Raadpleeg de documentatie van uw apparaat voor precieze instructies voor het scannen van uw apparaten en over herinstallatie.

Hoe voorkom ik dit probleem in de toekomst?

 • Open geen bestanden van onduidelijke afzenders die u bijvoorbeeld via e-mail, Facebook of chat ontvangt.
 • Stel in dat uw besturingssysteem automatisch updates installeert. Instructies voor het automatisch installeren van updates kunt u via onderstaande links downloaden:
 • Stel uw virusscanner zo in dat updates automatisch geïnstalleerd worden, zodat u altijd een up-to-date virusscanner draait.

Vijf goede redenen om voor Solcon te kiezen


ISO27001 gecertificeerd. Solcon hecht veel waarde aan informatiebeveiliging.

Superieure Internet kwaliteit.

Solcon heeft dit jaar weer een uitstekend testoordeel in de categorie ‘Internet’ (8,1) volgens de Consumentenbond.

Bellen tegen vaste lage tarieven.

Filter ongewenste websites. Internet zorgeloos met ISA®, hét multimediafilter van Nederland.