Wij staan voor u klaar!

Wat is phishing, malware ransomware?

Malware

Malware is elke software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot private computersystemen. Het woord is een samentrekking van het Engelse malicious software (kwaadaardige software, soms schadelijke software). Malware veronderstelt kwade opzet.

Phishing

Phishing betekent ‘vissen’ naar vertrouwelijke informatie, op een misleidende manier. U ontvangt een e-mail die afkomstig lijkt van een bestaande, betrouwbare instantie zoals uw bank. Er worden herkenbare beeldende elementen in gebruikt, bijvoorbeeld het logo van uw bank en de standaard e-mail opmaak. Wie op de link in de mail klikt, komt op een replica van een bestaande website. Daar worden uw persoonlijke gegevens zoals login, wachtwoord en kredietkaartnummer gevraagd. De phisher beschikt nu over gevoelige informatie die hij kan misbruiken.

Ransomware

Ransomware is een chantagemethode op internet door middel van malware. Letterlijk vertaald betekent ransom: losgeld. Ransomware is een programma dat een computer (of gegevens die erop staan) blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te ‘bevrijden’.

Betalen blijkt echter niet (altijd) tot ontsluiting van de computer te leiden.