Beveiligde omgeving: Adware

Wat moet ik doen als ik last heb van Adware?

U bent afgeschermd van het internet en het netwerk, omdat de aanwezigheid van adware geconstateerd is op uw computer. Adware is een verzamelnaam voor programma’s die onder andere reclame kunnen tonen in uw internetbrowser en/of pop-ups op uw computer laten verschijnen. Daarnaast bestaat er adware die uw persoonlijke gegevens verzamelt en doorgeeft aan derden. De afscherming zorgt ervoor dat uw persoonlijke gegevens niet meer verspreid kunnen worden naar derden.

U kunt een groot deel van het internet en het netwerk op dit moment niet gebruiken. U kunt nog wel gebruikmaken van onder andere Windows Update en websites waar u virusscanners kunt downloaden.

Wat kan ik doen om dit probleem op te lossen?

Om het probleem te verhelpen kunt u onderstaande stappen doorlopen:

 1. Scan uw apparaten op virussen met een virusscanner. Beschikt uw computer/laptop niet over virusscanner of anti adware-programma? Installeer dan Solcon Veilig Online. Heeft u internet van Solcon? Dan krijgt u Solcon Veilig Online gratis voor 2 apparaten.
 2. Download de Adware Cleaner Tool van Mallwarebytes en scan uw computer op Adware. Wanneer u Mac of Android gebruikt, ga dan door naar stap 3.

  Let op: Solcon is niet aansprakelijk voor de gevolgen van deze software die u gebruikt van derden.

 3. Download een Malwarescanner en laat uw computer scannen op Malware. Lees meer over het scannen van Malware.
 4. Bewaar de rapporten van de scanresultaten van de verschillende scanners en de verschillende apparaten die u gecontroleerd heeft. Zodat u deze indien nodig nog bij de hand heeft.
 5. Nog niets gevonden? Controleer dan eerst of er mogelijk een Toolbar op uw apparaat is geïnstalleerd. Een toolbar is een toevoeging uw internetbrowser die het gebruik van uw browser makkelijker maakt en extra functies toevoegt. Wanneer dit vanaf een niet betrouwbare partij komt kan uw apparaat zo ook besmet raken. Een voorbeeld hiervan kan is een Linkury Web Toolbar. Klik hier voor een instructie om een toolbar te verwijderen

Niets gevonden wat het probleem veroorzaakt?

Neem dan eerst contact op met onze helpdesk op service@solcon.nl onder vermelding van uw relatienummer met postcode en huisnummer van de locatie met het verzoek om een rapport toe te sturen van de beveiligde omgevingsmeldingen. Dit helpt u mogelijk om het beveiligingsincident beter te traceren.

Geeft dit geen aanknopingspunten en heeft de virusscanner, het anti malwareprogramma en het anti-adwareprogramma, geen besmette bestanden gevonden, dan dient u Windows opnieuw te (laten) installeren om het probleem op te lossen. Door het opnieuw installeren van Windows worden virussen die niet verwijderbaar zijn door de virusscanner alsnog verwijderd. Tevens kan een herinstallatie van Windows ervoor zorgen dat eventuele andere problemen, zoals traagheid van uw computer, verholpen worden. Maak voordat u begint met de herinstallatie een back-up (reservekopie) van uw bestanden, waaronder bijvoorbeeld foto’s en documenten.

Let op: Als u gebruik maakt van een ander besturingssysteem, zoals Mac OS X, dient u vergelijkbare stappen als hierboven te doorlopen. Raadpleeg de documentatie van uw apparaat voor precieze instructies over herinstallatie.

Hoe voorkom ik dit probleem in de toekomst?

 • Open geen bestanden van onduidelijke afzenders die u bijvoorbeeld via e-mail, Facebook, via uw internetbrowser of chat ontvangt.
 • Stel uw besturingssysteem zo in dat updates automatisch geïnstalleerd worden.
 • Om te controleren of u systeem up-to-date is en automatisch updates installeert of om uw apparaat handmatig te updaten kunt u de instructies volgen via onderstaande links:
 • Stel uw virusscanner, malwarescanner en anti-adwareprogramma zo in dat updates automatisch geïnstalleerd worden, zodat u altijd een up-to-date versie draait. En laat de betreffende software regelmatig een scan uitvoeren op uw apparaat.