Niet ieder
oog
hoeft alles
te zien,
toch?

2 op 3 kinderen blootgesteld aan ongewenste beelden

zoals beelden met seksuele en gewelddadige inhoud

In samenwerking met Ouders van Nu (hettestpanel.nl, april 2016) heeft Solcon onder bijna 500 ouders onderzocht welke beelden niet geschikt voor bepaalde leeftijden. Wat blijkt? twee derde van de kinderen (67%) in Nederland krijgt wel eens beelden te zien die niet geschikt voor hen zijn: online, in games en op tv. 85 % Van de ouders vinden dat je kinderen hiertegen moet beschermen. In onderstaande infographic vindt u een overzicht van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek. 

Bekijk de uitkomsten

Ouders zijn zich redelijk goed bewust van wat hun kind ziet op tv en de computer, maar minder van de beelden die langskomen op een smartphone of tablet. Maar liefst 69% van de ouders weet niet wat hun kind op deze mobile devices te zien krijgt.

Negatieve gevolgen merkbaar

Ruim een derde (35 %) van de ouders merkt weleens, dat hun kind negatief wordt beïnvloed door ongeschikte beelden. ‘Bij mijn zoon van bijna 12 merk je dat gelijk in zijn taalgebruik’, zegt Talita (35). Karin (45) ziet dat haar kind angstig is geworden door de aanslagen. ‘Kinderen vangen zoveel meer op dan je denkt hoe snel je de TV ook uitzet.’

Vanaf 3,6 jaar wordt het menens

Veel ouders met een baby of peuter maken zich nog niet zoveel zorgen over het mediagebruik. Dat begint gemiddeld genomen als het kind 3,6 jaar is. De ouders gaan dan nadenken over wat het kind wel en niet mag zien. 22 % vindt dat te laat; 0 is een betere leeftijd. ‘vanaf het prille begin moet je nadenken over wat je kind te zien krijgt en wat dat met hem of haar kan doen’, zegt Neeltje (37).

Multimediafilter

Ruim de helft van de ouders (56%) gebruikt graag een multimediafilter om de regie te houden over het mediagedrag van hun kind. Naast het gebruikmaken van een multimediafilter, kijken veel ouders samen met de kinderen om te controleren waaraan de kinderen blootgesteld worden of maken ze daarover duidelijke afspraken. ‘Ze mogen alleen in de woonkamer gebruikmaken van multimedia’, zegt Carolien, moeder van vier jonge kinderen. ‘Zo heb ik er meer zicht op en stimuleer je om geen geheimen voor elkaar te hebben.’

Bron: Het onderzoek is uitgevoerd door Ouders van Nu in opdracht van Solcon (hettestpanel.nl, april 2016) onder 474 ouders met minimaal één kind van 0 tot en met 17 jaar oud.

normaal

€2 ,95
Prijs per maand

 

Bestellen

U vraagt dit eenvoudig aan tijdens het bestelproces van uw abonnement. Bent u al klant? Vraag het multimediafilter aan in het Serviceweb.

Ga naar pakketten

Vijf goede redenen om voor Solcon te kiezen


Sinds juli 2017 is Solcon onderdeel van KPN.

ISA®, hét kennisplatform voor veilig internet met tips en tools.

Bellen via de vaste lijn tegen lage beltarieven en altijd gratis met andere Solcon klanten.

Kijk altijd en overal uw favoriete programma via de Solcon TV app. Nu ook beschikbaar in de EU-landen