Wat is Instagram en wat moet u als ouder weten?

Mag uw kind op Instagram? Lees hier alles over wat Instagram is en waar u als ouder alert op moet zijn

Wat is Instagram en hoe werkt het? Op Instagram worden met de smartphone foto’s gedeeld en filmpjes gemaakt van maximaal 60 seconden. Instagram is heel populair onder jongeren en wordt dagelijks met veel plezier door hen gebruikt. Helaas is een bekende keerzijde van Instagram cyberpesten en extreme onzekerheid (ook al is uw kind de mooiste, liefste en slimste). Dit omdat jongeren zichzelf vaak een hoge druk opleggen om zoveel mogelijk hartjes en likes binnen te slepen.

Het speelt enorm bij de kinderen en daarom is het als ouder in de eerste plaats belangrijk om te begrijpen hoe Instagram praktisch werkt en gebruikt wordt. Naast het regulier posten van afbeeldingen en video’s die te zien zijn in de timeline van uw kind zijn er een aantal aanvullende onderdelen:

Instagram Stories

Dit is een functie waardoor het geplaatste bericht 24 uur zichtbaar blijft. Omdat het slechts 24 uur te zien is, zijn de stories vluchtig en speels. Dat is heel aanlokkelijk. Vaak wordt er binnen een story gebruik gemaakt van een poll door vragen te stellen, daarnaast worden stickers en gifjes ook veel gebruikt.

Instagram TV (IGTV)

Dit is het videoplatform van Instagram. Deze video’s duren maximaal tussen de 1 en 60 minuten.

  • IGTV is gekoppeld met een preview op de timeline. Zo krijgen volgers een preview van de video te zien op hun tijdlijn en kunnen ze doorklikken voor de hele video.
  • IGTV heeft een zoekfunctie. Hierdoor blijven gepubliceerde video’s – net als bij YouTube – ook op de langere termijn vindbaar. Ook door gebruikers van Instagram die geen volgers zijn.

Instagram Reels

De video’s duren tussen de 15 en 30 seconden. Na het maken van de video kunnen deze bewerkt worden binnen Instagram met dezelfde opties als een Instagram Story.

Schoolplein Anno 2021

Nu u de mogelijkheden binnen ‘Insta’ een beetje doorheeft kunt u het medium gaan zien als het schoolplein in de pauze 2021. Het is vluchtig, kinderen kunnen zichzelf exposeren met als doel populair worden. Maar er schuilen helaas ook gevaren in deze app. Denk aan cyberpesten, cybercriminelen, loverboys en pedofielen. Belangrijke zaken om als ouder rekening mee te houden.

Uw kind op Instagram?

‘Maar iedereen zit erop!’ zal een bekende slogan zijn. Misschien vindt u WhatsApp wel genoeg en twijfelt u. Mocht uw kind toch uw toestemming krijgen de app te downloaden. Maak dan bij voorbaat duidelijke afspraken en wees consequent. Dan krijgt u achteraf geen discussies. Hieronder wat tips:

  • smartphone gaat uit na een bepaalde tijd
  • tijdslimiet instellen
  • alleen connecten/chatten met bekende
  • geen naaktbeelden
  • omgaan met anderen zoals jij ook graag wil dat anderen met je omgaan

Toestemming voor Instagram

Instagram heeft iets bedacht om de jongste kinderen onder de 16 jaar te beschermen. Ze moeten toestemming vragen aan hun ouders. De ouder stuurt dan een foto van de identiteitskaart of paspoort op en maakt eenmalig met een creditcard € 0,50 over.

Loverboys en pedofielen

Gevaar nummero uno met social media en dus ook op Instagram is de chatfunctie. Uw dochter of zoon kan eindeloos chatten met een onbekende of met mensen die zich anders voordoen dan wie ze daadwerkelijk zijn. Deze kunnen uw dochter of zoon chanteren tot het doen van dingen die zij of hij eigenlijk niet wil. Het is belangrijk om hier met uw kind eerlijk en open over te praten.

Taggen Instagram

Onder kinderen speelt bij Instagram het ‘taggen’ een enorme rol. Op elke post en foto is het de bedoeling dat uw kind vrienden die hij of zij leuk, aardig of cool vindt tagt. Uw kind kan overstuur raken als hij of zij op de verkeerde plek in een foto getagd wordt. De plek waarop iemand getagd wordt geeft namelijk de populariteit weer. Hoe dichter je in het midden getagd wordt hoe populairder je bent. En dat kan leiden tot conflicten en sociale druk. Probeer hier samen over te praten en uit te leggen dat de positie geen rol speelt. Het scheelt immers per dag en situatie welke persoon er op dat moment bij je opkomt.

Cybercriminelen op Instagram

Naast jongeren weten cybercriminelen Instagram ook te vinden. Zij slaan hun slag door in de Instagram app een bericht te sturen met de boodschap dat het account verwijderd gaat worden. Deze boodschap kan uw kind laten schrikken met als gevolg dat hij/zij op de link klikt om vervolgens een e-mailadres in te vullen. Dit waardevolle adres is namelijk de eerste stap in phishing. Leg uw kind uit dat dit om nepmeldingen gaat en dat Instagram zelf niet zulke berichten stuurt.

Openbaar profiel

Het is daarom slim om uw kind bewust te maken van de gevaren van social media. Want helaas kent het naast positieve- ook negatieve kanten. Daarnaast kunnen bedrijven de openbare foto’s van uw kind scannen. En vervolgens gepersonaliseerde advertenties laten zien. TikTok is zelfs voor het gerecht gesleept wegens misbruik van de kinderprofielen.

TIP: stel als voorwaarde om Instagram te gebruiken dat het profiel privé is. En dat uw kind alleen een connectie mag maken met gebruikers die uw kind persoonlijk kent, dat scheelt in ieder geval gevaar van buiten deze kring.

Privacy instellingen Instagram

U kunt dit doen door de privacyinstellingen aan te passen. Open Instagram, ga naar de instellingen, kies voor ‘Privacy’ en vink ‘Privéaccount’ aan. Alleen de mensen die toestemming hebben zien dan de foto’s en filmpjes van uw kind. Soms is het beter toezicht te houden of de reacties wel of niet onder de foto’s openbaar geplaatst mogen worden. Hoe schakelt u opmerkingen plaatsen uit?

  • Tik boven het bericht op de drie puntjes
  • Kies voor Opmerkingen uitschakelen

Veilig en betrouwbaar internet

Wij begrijpen maar al te goed dat social media heel leuk zijn voor jongeren en dat het niet meer weg te denken is uit hun levens. Laten we er samen voor zorgen dat ze veilig online kunnen zijn. Wij bieden het alles-in-een Solcon Veilig Online pakket aan. Daarmee is iedereen binnen het gezin veilig online zowel op de telefoon, tablet, laptop of computer. Omdat we bij Solcon streven naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ga voor vragen naar onze website.