Wat is Marktplaats oplichting en hoe werkt het?

Wat is Marktplaats oplichting en hoe werkt het?

Tijdens een grote schoonmaak komt u ze vast tegen: spullen die u niet meer gebruikt. De keukenmachine die al drie jaar staat te verstoffen of dat dure paar schaatsen waar uw kind is uitgegroeid. Wat doet u ermee? Zet ze op Marktplaats. Veel Nederlanders verdienen op deze manier wat bij of kopen voor een prikkie tweedehands spullen. Dat scheelt aanzienlijk in uw portemonnee én voor het milieu.

Marktplaats is daarom het meest populaire verkoopplatform van Nederland. Helaas weten cybercriminelen dat ook. Dagelijks worden er op Marktplaats tientallen mensen opgelicht.

Wat is Marktplaats oplichting precies en hoe herkent u dit?

Te mooi om waar te zijn

Bij Marktplaats oplichting doen criminelen zich voor als verkoper om u geld afhandig te maken, identiteitsfraude te plegen of uw systeem te hacken.

Komt er een deal voorbij die te mooi is om waar te zijn? Bijvoorbeeld een camper voor een hele goede prijs. Let dan op: in de beschrijving van de advertentie zal er een verhaal staan dat de camper weg moet wegens verhuizing, scheiding of overlijden. Een geloofwaardig verhaal zal u denken. U wilt een bod uitbrengen. Maar wacht hier even mee en stuur de verkoper eerst een mail of bel hem op om erachter te komen of de camper realiteit of een verzinsel is.

Let op de volgende signalen om oplichting voor te zijn:

  • als de verkoper vraagt om € 0,01 over te maken;
  • als de verkoper vraagt om (een deel van) het bedrag vooraf te storten;
  • als de verkoper via WhatsApp wilt communiceren;
  • als de verkoper een kopie van uw identiteitskaart vraagt.

Maak nooit zomaar geld over

Wilt u de aankoop laten opsturen en de verkoper sputtert met een scala aan smoesjes tegen, dan is het foute boel. Als de verkoper vraagt om geld over te maken voordat u de aankoop in handen heeft dan is er ook iets mis. Als de verkoper écht is wie hij zegt dat hij is, dan is het ook geen probleem om via Marktplaats voor de ‘gelijk oversteken’ optie te kiezen. Sowieso is het verstandig om altijd voor de ‘gelijk oversteken’ optie te kiezen. Dus ook wanneer u de verkoper bent.

Kopie identiteitsbewijs

Vraagt de verkoper om een kopie van uw identiteitsbewijs als bevestiging dat u bent wie u zegt dat u bent? Dan is er iets vreemds aan de hand. Het is namelijk onnodig om een kopie van uw identiteitsbewijs op te sturen bij het doen van een online aankoop. Twijfel niet, want als u identiteitsfraude wilt voorkomen stuurt u dit niet op.

Marktplaats oplichting via WhatsApp

Vraagt de verkoper om uw telefoonnummer zodat jullie via WhatsApp verder kunnen praten? Doe dit niet en gebruik gewoon de chatfunctie in de Marktplaats app. De crimineel kan namelijk twee illegale dingen doen via WhatsApp.

1: Whatsapp Fraude

Heeft u wel uw telefoonnummer gegeven? Dan heeft deze crimineel niet alleen uw nummer, maar ook uw naam en profielfoto in handen. Vervolgens kan er op social media wat onderzoek naar u gedaan worden om WhatsApp-fraude te plegen.

2: Tikkie-fraude

Een veelgehoorde truc bij Marktplaats oplichting is het gebruik van een nagemaakte Tikkie website. De crimineel kan u tijdens het WhatsApp gesprek vragen of u alvast (een gedeelte van) het bedrag of € 0,01 kan overmaken. Als reden; uw betrouwbaarheid. De verkoper zal zeggen dat hij slechte ervaringen heeft met wanbetalers. Als u inderdaad dit bedrag overmaakt dan komt u op een nagemaakte Tikkie website terecht en de crimineel kan met uw gegevens inloggen op uw bank.

Let op: de echte link van Tikkie is www.tikkie.me. Alle varianten daarop zijn frauduleus.

Tussen middernacht en acht uur ’s ochtends

Als u advertenties op Marktplaats afstruint en u loopt tegen zo een mooie deal aan kijk dan ook hoe laat de advertentie geplaatst is. Het tijdstip staat rechtsboven de foto. Is de advertentie tussen middernacht en acht uur ‘s ochtends geplaatst? Dan kan het oplichting zijn. Hou dit in uw achterhoofd als u gaat onderhandelen. Marktplaats controleert alle advertenties, maar niet tussen middernacht en acht uur ‘s ochtends. Daarnaast is het voor Marktplaats niet altijd makkelijk om fraude er tussenuit te vissen, omdat de criminelen goed weten hoe ze als een oprechte verkoper over moeten komen.

De meeste mensen deugen

Gelukkig zijn de meeste verkopers wél betrouwbaar en willen ze hetzelfde als u: een centje bijverdienen en lekker opruimen. En nu u weet wat Marktplaats oplichting precies inhoudt, weet u waar u op moet letten. Zodat Marktplaats een fijne laagdrempelige plek blijft om spullen te kopen en verkopen.

Veilig en betrouwbaar internet

Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ontdek Solcon Veilig Online.

post-marktplaats-oplichting