Waarom is veilig gamen zo belangrijk?

Waarom is veilig gamen zo belangrijk?

Het klinkt logisch: veilig gamen is belangrijk. Maar waarom is dit dan zo belangrijk? Lees hieronder de veelvoorkomende online bedreigingen bij gaming.

Malware

Malware kan worden verborgen in game-georiënteerde inhoud, zoals bestanden met games of updates en zonder goede beveiligingssoftware weet u misschien nooit of uw apparaat is geïnfecteerd of niet. Malware kan vertraging, systeemcrashes en allerlei andere vervelende dingen veroorzaken die het gamen kunnen verstoren en computers kunnen beschadigen. Keyloggers kunnen bijvoorbeeld uw inloggegevens voor gaming- en sociale media-accounts stelen. Spyware kan ook uw inloggegevens doorzoeken, maar ook uw browsegeschiedenis en bijna alle andere gegevens. Het ergste van alles is dat er ook gaming-specifieke ransomware is.

Datalekken

Datalekken kunnen ertoe leiden dat de persoonlijke gegevens van de gebruiker worden blootgesteld. Op deze manier kunnen aanvallers enorme hoeveelheden gebruikersaccounts in handen krijgen. Gebruikersaccounts bevatten waardevolle persoonlijke gegevens zoals telefoonnummers, factuurgegevens en e-mailadressen. Deze kunnen worden gebruikt voor identiteitsdiefstal en datalekken en lekken kunnen ook leiden tot accountovername.

Accountovername

Accountovername vindt plaats wanneer een aanvaller ongeautoriseerde toegang krijgt tot een account en de inloggegevens wijzigt. Om dit te doen, moeten de aanvallers eerst inloggegevens stelen met malware of via datalekken. U kunt de toegang tot uw games verliezen als aanvallers uw account kapen. Het verliezen van een account is op zich slecht, maar het is nog erger. De aanvaller kan proberen de inhoud te verhandelen voor winst of voor eigen gebruik. Accountovername kan ook leiden tot identiteitsdiefstal, als het account persoonlijke gegevens bevat zoals thuisadres, naam, telefoonnummer, creditcardnummer, enz.  Identiteitsdiefstal kan uiteindelijke leiden tot financiële schade. Met gestolen persoonlijke informatie kunnen criminelen goederen kopen en zelfs leningen afsluiten op uw naam.

Phishing en social engineering

Phishing-links kunnen worden verzonden via gamechats. Deze links kunnen u naar frauduleuze inlogpagina’s leiden. Op deze pagina’s kunt u per ongeluk uw inloggegevens of andere persoonlijke informatie aan criminelen geven. Social engineering is een actiever proces dan phishing en het gaat om iemand die met u communiceert om u voor de gek te houden. Deze methoden worden gebruikt om u te misleiden tot het downloaden van schadelijke inhoud, het geven van persoonlijke informatie en handelszwendel. In een handelszwendel laat iemand u met misleiding items met hen ruilen. Dit leidt ertoe dat u een slechtere deal krijgt dan u dacht.

Veilig en betrouwbaar internet

Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet & razendsnel én veilig gamen zonder beperkingen. Meer weten? Ontdek Solcon veilig online.

post-facebook-waarom-veilig-gamen