Waarom is mijn internet traag? De meest voorkomende oorzaken én oplossingen

Waarom is mijn internet traag? De meest voorkomende oorzaken én oplossingen

U werkt op dit moment veel thuis. Daarom is een goede internetverbinding belangrijk. U wilt snel kunnen downloaden, mail ophalen en tijdens een online meeting niet ‘bevriezen’, haperen of ‘eruit gegooid’ worden. Is uw internet altijd traag of soms? Wij beschrijven de meest voorkomende problemen én oplossingen. Zodat online werken goed gaat en blijft gaan.

Internetsnelheid testen

Welke snelheid heeft u met uw provider afgesproken? Vergelijk dit met de snelheid die uit de speedtest komt. Sluit om te beginnen een internetkabel aan tussen de computer en de modem. Maak tijdens de test geen gebruik van andere diensten die data verbruiken. Start de speedtest.

Benieuwd of de test van de uitslag goed is? Lees de blog waar je op moet letten bij de uitslag van een speedtest.

Kan het sneller? Herstart uw modem!

Heeft u de speedtest uitgevoerd en kan dit sneller? Herstart dan uw modem. Dit kan nooit kwaad. Haal de stekker uit uw apparaat en wacht 10 seconden. Stop de stekker weer in het stopcontact en start uw modem weer op. Wacht dan minimaal 2 minuten en doe de test nog eens. Is de snelheid nu wel verbeterd? Nee? Niet getreurd, er kan nog iets anders zijn.

Modem op een centrale plek versterkt wifi

Zit u op zolder te werken en staat uw modem beneden in de hal in de meterkast? Een goede draadloze verbinding heeft wel tot enkele tientallen meters bereik. Maar in huis zijn er kasten, muren en vloeren die de wifi vertragen. Zet uw modem daarom op een centrale plek.

Als dat geen optie is kunt u een wifi-versterker aanschaffen. U kunt een wifi-versterker eenvoudig installeren. Alleen even in het stopcontact steken. Op deze manier maakt het extra wifi-punt een draadloze verbinding met uw modem. De wifi-versterker zendt vervolgens het signaal weer uit, zodat het bereik vergroot wordt. Met twee wifi-versterkers kunt u zelfs een eigen mesh netwerk creëren bij u thuis. Mesh wifi is de nieuwste internet technologie. Bij een mesh netwerk maken meerdere slimme wifi-punten contact met elkaar om vervolgens samen te werken. Het resultaat is een supergoed bereik en de hoogt mogelijke snelheid.

Computer opschonen

Sommige programma’s nemen veel ruimte in beslag. Bij de instellingen van uw computer kunt u opzoeken hoe vol de harde schijf is. Is dat het geval? Dan kunt u uw computer een grote voorjaarsschoonmaak geven. Daarna zal online werken een stuk sneller gaan.

Af en toe traag internet?

Wanneer gebeurt dit? Is dat ‘s middags als de kinderen uit school komen en online gaan werken of gamen. Of gebeurt dit ‘s avonds na het eten als iedereen tegelijkertijd gebruik maakt van het wifi netwerk? U kunt uw wifi in 5 stappen verbeteren, zodat u kunt genieten van sneller internet. Bekijk hieronder de mogelijkheden om uw wifi te verbeteren.

Verbeter uw wifi