Wat zijn de gevaren voor kinderen op social media? (& tips)

Wat zijn de gevaren van social media en hoe beschermt u uw kind hiertegen? Lees hier de tips

Mam, mag ik een telefoon, want iedereen heeft er één’. En natuurlijk niet om mee te bellen maar om actief te zijn op social media. De meeste ouders vinden het weinig sociaal. En komen er een keer ‘gezellig’ vrienden mee dan zitten ze doorgaans naast elkaar, met elkaar te communiceren via Snapchat, Whatsapp, TikTok of spelen ze online games.

Social media is sociale druk

Omdat iedereen het doet, rust de sociale druk zwaar op de ranke schouders van uw kind. Maar ook voor u als ouder. Want natuurlijk wilt u dat uw kind goed in de groep ligt. Dat hij of zij gelukkig is en vrienden heeft. Maar hoe houdt u het in de hand? Hoe beschermt u uw kind tegen de gevaren van social media, tegen verslaving, gevaarlijke uitdagen (challenges), cyberpesten, loverboys en pedofielen?

Social media verslaving

Het verschilt natuurlijk per kind. Sommige kinderen houden zich met gemak aan de schermregels en vergeten de telefoon zelfs. Maar het leeuwendeel raakt geobsedeerd. Een social media verslaving herkent u als uw kind in paniek raakt als de telefoon leeg of kwijt is. Of is zoon-of dochterlief voortdurend online bezig en veert hij of zij bij iedere ping op? Want iedere like op een post geeft een goed gevoel. Maar aan de andere kant kan uw kind bij een negatieve reactie neerslachtig worden. Daarnaast is een social media verslaafde nog vatbaarder voor challenges.

Challenges op social media

Een uitdaging op social media kan levensgevaarlijk zijn. Denk aan de Choking Game waarbij een kind door zuurstofgebrek flauwvalt. Of the Cinnamon Challenge: een kind neemt dan een eetlepel kaneel. Klinkt grappig maar omdat kaneel direct de mond uitdroogt kan een kind stikken.

Dreigementen

Daarnaast zijn er dreigberichten in de omloop. Hierin staat dat je aan een (gevaarlijke) challenge mee moet doen omdat je anders gehackt wordt, of bedreigt omdat ‘ze’ weten waar je woont. Vertel tegen uw kind dat deze dreigementen nep zijn. Mocht uw kind twijfelen. Laat hem of haar een screenshot maken. Dan kunt u eventueel helpen met een melding maken en andere ouders en kinderen hierover informeren.

Cyberpesten op social media

Tijdens de harde lockdown stond de kindertelefoon roodgloeiend omdat cyberpesten enorm toenam. Cyberpesten is zo heftig omdat kinderen veel verder durven te gaan met de pesterijen. Dat komt omdat het anoniem kan. Slachtoffer, dader of beide. Het kan nooit kwaad om tegen uw kind te zeggen dat zij anderen net zo moeten behandelen zoals hij of zij zelf ook behandeld wilt worden.

Wat kunt uw kind doen tegen cyberpesten?

  • blokkeer de afzender
  • maak screenshots als bewijs
  • in bepaalde gevallen kan aangifte gedaan worden
  • maak het niet persoonlijk (hoe moeilijk het ook is)

TIP: bespreek het onderwerp cyberpesten met uw kind en kijk of u een ouderavond kunt houden over dit onderwerp.

Loverboys en pedofielen

Het begint met leuke berichten van een vreemde. Een nieuwe vriendschap wordt gesloten. Een pedofiel doet zich vrijwel altijd voor als een jongen of meisje van dezelfde leeftijd als uw dochter of zoon. Uw kind is kwetsbaar en gaat erin mee. Na een tijdje over en weer gechat te hebben kunnen er uitdagingen komen. Dit kunnen naaktfoto’s zijn of ‘spelletjes’ waarbij een kind kledingstukken uittrekt. Met deze foto’s kan de ‘vriend’ uw kind gaan chanteren. Met vreselijke gevolgen van dien. Een loverboy pakt het contact op dezelfde wijze aan maar richt zich op meisjes van rond de 15 jaar. Hij charmeert haar door complimenten te geven. En zonder dat uw dochter het in de gaten heeft, weeft hij een web om haar heen en zal proberen om af te spreken.

TIP: Om uw kind te beschermen maak de volgende afspraak: ‘alleen chatten met kinderen die je fysiek kent’

Hoe kunt u uw kind helpen en wat kunt u doen?

Bepaal regels voordat u een smartphone geeft. Want zodra uw kind het ding in handen heeft, is de aandacht voor afspraken weg. Wees consequent met de regels en hang deze op een plek waar iedereen ze kan zien. Bij een kind tot 10 jaar kunt u gerust samen kijken wat hij of zij in de online wereld uitspookt. Maar hoe ouder het kind hoe meer weerstand hiertegen. Denk aan hoe u vroeger een dagboek of andere geheimen had. Een tiener mag natuurlijk geheimen hebben maar dan wel binnen de veilige grenzen van afspraken.

TIP: Stel de vraag: ‘zou je het op je t-shirt dragen?’ Het gaat hierbij om het delen van afbeeldingen, foto’s of video’s. De bedoeling is dat een kind zichzelf deze vraag stelt voordat deze op send klikt. Is het antwoord nee? Dan houdt uw kind de beelden lekker voor zichzelf.

Let op: Maak uw kind bewust van aanlokkelijke of dreigende linkjes. Want door een simpele handeling kan zoon- of dochterlief malware in huis halen en/of wordt uw gezin de dupe van phishing.

Tips voor regels om uw kind te beschermen tegen social media

  • telefoons buiten ‘kantooruren’ uit
  • telefoons beneden laten zodra uw kind naar bed gaat
  • geen ruzies uitpraten via de chat maar 1 op 1
  • geen adresgegevens delen
  • alleen chatten met kinderen die het kind fysiek kent
  • behandel anderen zoals jij zelf ook behandeld wilt worden
  • geen naaktfoto’s maken

Tips voor ouders

  • geef zelf het goede voorbeeld
  • vraag naar het emotionele aspect ‘wat doet het met je?’
  • veroordeel uw kind niet
  • wees geïnteresseerd
  • stel schermtijd in
  • privacy instellingen in app aanpassen. Dan blijven de beelden van uw kind binnen diens netwerk
  • en blijf vooral praten en in contact met uw kind over de telefoon en wat ze erop doen. Zolang het bespreekbaar is, kunt u uw kind helpen en begeleiden.

Veilig en betrouwbaar internet

Naast emotionele en fysieke gevaren kunt uw kind dus klikken op de verkeerde link en malware of spyware in huis halen. Veilig online? Wij bieden het alles-in-een Solcon Veilig Online pakket aan. Daarmee kunt u veilig online zowel op uw telefoon, tablet, laptop of computer. Omdat we bij Solcon streven naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ga voor vragen naar onze website.