Dataverbruik: van Pokemon Go tot Spotify

Dataverkeer: van Pokemon Go tot Olympische Spelen

Het werd plotseling een rage tijdens de vakantieperiode: Pokemon Go. Bij de app om beestjes te vangen moest je wel in beweging komen, buiten je wifi bereik dus. Dat betekent dataverkeer op je mobiele telefoon via 3G of 4G. Maar hoeveel verstookt zo’n game nu eigenlijk? En, hoe zit het bijvoorbeeld met andere applicaties zoals Whatsapp? Misschien heeft u wel de Olympische Spelen gekeken via een videostream op de camping.

We zetten even een aantal zaken voor wat betreft het dataverkeer op een rij.

Pokemon Go

Dit spelletje speel je via de mobiele telefoon en werkt via het zogenaamd GPS signaal. Het dataverkeer dat je hiermee verstookt is vrij gering. Wie als regelmatige speler een half uur per dag bezig zou zijn, verstookt op maandbasis ongeveer 5 MB. Om bij Whatsapp aan dit verbruik te komen moet je ongeveer 6000 tekstberichtjes per maand sturen. Doe je er een fotootje bij dan gaat het harder, zo’n 100 KB per keer.

Social media

Wanneer je Twitter of Facebook een beetje verstandig gebruikt hoeft dit nog geen dataslurper te zijn. Het kost zo’n 100 KB per update, maar wanneer je bijvoorbeeld met video in de weer gaat natuurlijk aanzienlijk meer.

Spotify

Bij de muziekdienst Spotify wordt het serieuzer. Luister je via een wifi-signaal dan is het natuurlijk geen probleem. Maar gebruik je deze dienst uitsluitend mobiel dan gaat dan zeker 50 MB per uur kosten. Er zijn echter ook mogelijkheden om bij een upgrade van je pakket de muziek eerst op je apparaat te zetten (bv. via wifi). Je luister dan je playlist niet via internet maar rechtstreeks via je telefoon.

Netflix

Netflix is een online streamingdienst van video. Dat kan een echte dataverbruiker zijn, waar je de 1 GB per uur moeiteloos kunt halen. Je kunt ook je profiel aanpassen en voor een lagere kwaliteit gaan, wat aanzienlijk kan schelen.

Bij je vaste internetverbinding sta je niet meer zoveel stil bij je gebruik. Bijvoorbeeld bij glasvezel en snellere ADSL-verbindingen loopt ook bij een Alles in 1 je televisiestream gewoon via de internetverbinding. Je dataverkeer wordt in dat geval niet extra berekend. Voor de provider kan dit op sommige momenten aardig oplopen. Neem bijvoorbeeld de Olympische Spelen. Binnen het netwerk van Solcon leidde dit tot maar liefst 4x zoveel dataverkeer van de publieke omroep dan normaal. Dit leverde overigens geen problemen op in de capaciteit van het netwerk, dus hier heeft u thuis niets van gemerkt.