Ontdek in vijf stappen hoe u dat doet
Ga ernaast zitten, leg uit hoe belangrijk privacy is, zorg dat uw kind tegen een stootje kan, vertel dat aardig zijn loont en help bij het opbouwen van het juiste online imago.
Stap 1: ga er naast zitten en doe mee
Zorg dat u weet wat een virtuele wereld als Habbo of goSupermodel is, of hoe een sociale netwerksite als Facebook werkt. Laat uw kind de site uitleggen terwijl u meekijkt. Stel geïnteresseerde vragen, zonder meteen te oordelen of te adviseren.
Neem het serieus; kinderen maken geen onderscheid tussen internet en het dagelijks leven, of ‘echte’ en online vrienden. Die werelden lopen door elkaar heen. Vraag eens: ‘Heb je nog iets meegemaakt op internet?’ Daarmee erkent u dit deel van hun sociale bestaan.
Stap 2: vertel hoe belangrijk privacy is
Kinderen en jongeren plaatsen alles online, van hun diepste gevoelens tot hun meest sexy foto’s. Het is aan de volwassenen om duidelijk te maken dat je geen e-mailadressen, huisadressen en telefoonnummers moet prijsgeven, of zelfs maar de naam van de school. En dat alles wat je online zet, voor eeuwig terug te vinden is.
Wijs uw kind op het belang van privacy en dat het belangrijk is ook de privacy van ánderen te respecteren. Loop samen door de instellingen van Facebook. Scherm het profiel af zodat het alleen zichtbaar is voor ‘vrienden’. Een goed criterium voor het accepteren van vrienden is: zou je hem/haar ook op een feestje alles over jezelf vertellen?
Stap 3: zorg dat uw kind tegen een stootje kan
Op internet zijn kinderen openhartiger omdat het anoniem is. Maar het risico van die anonimiteit is dat het taalgebruik verhardt. Leer uw kind wat het effect kan zijn van geschreven woorden, en dat ook een grapje verkeerd kan overkomen.
Wordt uw kind gepest? Negeer het zoveel mogelijk. Is het persoonlijk bedoeld of worden grenzen overschreden, laat het kind dan een screenshot maken, de chats bewaren en de hulp van een volwassene inroepen.
Help kinderen ook relativeren, wanneer ze een dreigende mail (‘Stuur deze mail door, anders ga je dood’) ontvangen. Delete het bericht en leg uit dat dit geen persoonlijk dreigement is.
Stap 4: vertel dat aardig zijn loont
Wie in een virtuele wereld (zoals Habbo) of op Facebook en Twitter aardig is en complimenten uitdeelt, krijgt die ook terug. Het is dus beter om snel op berichtjes te reageren, te lang wachten kan ongeïnteresseerd overkomen. Positief zijn loont.
Zo hebben Twitteraars die leuke links delen en enthousiast zijn, veel meer volgers dan mensen die alleen maar mopperen. En meedoen aan online ruzies blijft aan je kleven, ook al ben jij niet begonnen. Negeer liever de ruzie. Wie goed doet, goed ontmoet. Oók online.
Stap 5: help uw kind bij zijn online imago
Leer uw kind dat het zelf verantwoordelijk is voor de dingen die over hem of haar te vinden zijn op internet. Samen vormen die het online imago van een persoon. Uw kind kan zich van anderen onderscheiden door originele, creatieve profielen op sociale netwerksites aan te maken en leuke filmpjes op YouTube te plaatsen.
Zo creëert uw zoon of dochter een online visitekaartje dat duidelijk maakt dat hij of zij een creatief en ondernemend kind is. Een kind leert bovendien veel van het bouwen van een website of het maken van foto’s en filmpjes. Handig voor later!