4 tips om cyberpesten te voorkomen
Wat is cyberpesten?
Pesten is van alle tijden. Bij digitaal (of cyber-) pesten heeft het getreiter zich alleen verplaatst naar internet. Plagen en pesten is voor kinderen een manier om hun positie in een groep te bepalen. Digitaal pesten kan als een ‘grap’ beginnen, maar eindigen in terreur of zelfs een strafbaar feit. Vaak gaat het om scheldpartijen, maar het komt ook voor dat ‘voor de lol’ bedreigingen worden rondgestuurd of dat een account van een profielsite (Hyves, Facebook) of een game (Habbo, goSupermodel) wordt gehackt, waarbij soms ook credits of andere (betaalde) onderdelen van een spel worden gestolen. Dat laatste is wel degelijk diefstal en dus strafbaar.
Hoe groot is het probleem?
Online pesten komt veel voor. In je eentje achter een computer is een scheldbericht makkelijk geschreven. Internet is lekker anoniem en het kind dat wordt gepest kan niet meteen terugslaan, letterlijk en figuurlijk. Kinderen hebben ook niet altijd door wat digitaal pesten voor een ander kind betekent, tót het ze zelf overkomt. De gevolgen van digitaal pesten kunnen groot zijn.
Tip 1: Praat over digitaal gedrag
Vraag uw kinderen of ze wel eens pesten of gepest worden en vertel wat de gevolgen kunnen zijn voor ‘dader’ en ‘slachtoffer’. Leg uit dat je elkaar met respect behandelt: ga met een ander om zoals je zelf graag behandeld wilt worden, óók op internet.
Stel in zo’n gesprek vragen die aan het denken zetten. Zoals: hoe zou jij behandeld willen worden op internet? Wat vind je van schelden of dreigen? Geef zelf het goede voorbeeld.
Tip 2: Praat ook over góed gedrag
Bespreek niet alleen wat niet mag, maar ook wat online wél goed gedrag is. In dit tijdperk van sociale media is het belangrijk dat je niet kliert of anderen het leven zuur maakt (want iedereen kan meelezen wat je online plaatst!).
Het is belangrijk dat je goed met anderen omgaat. Hoe doe je dat? Hoe maak je anderen aan het lachen? Hoe geef je elkaar complimenten? Wees positief en heb het niet alleen over jezelf. Zet eens een aardig berichtje op het Hyves-profiel van iemand. Zet een compliment onder een zelfgemaakt YouTube-filmpje van een klasgenoot. Aardig zijn loont.
Tip 3: Neem je kind serieus
Luister naar uw kind, maar leer het ook relativeren. Daar hoort ook bij dat je flauwe opmerkingen of pesterige grappen negeert. Kinderen pesten vaak uit verveling. Het is vaak willekeurig, soms puur voor de lol en dus zeker niet altijd persoonlijk bedoeld.
Een kind dat gepest wordt, denkt vaak dat het zijn eigen schuld is. Relativeer dat en gebruik uw gezonde verstand. Als uw kind een kettingmail krijgt waarin staat dat hij sterft als hij de mail niet naar 100 andere kinderen doorstuurt, dan weet u toch wel beter?
Tip 4: Onderneem op tijd actie
Als het cyberpesten uit de hand loopt of een kind heeft er erg veel last van, is het tijd om actie te ondernemen. Blokkeer de pester in de e-mail of op MSN. Maak printscreens van de flames, de pestberichten, als bewijs. Licht eventueel de school in, vaak wordt een kind gepest door klasgenoten.
Als er sprake is van bedreiging, schakel dan de politie in. Vertel uw kind ook over hulpsites op internet, zoals de chat van de Kindertelefoon (www.kindertelefoon.nl) of Vraaghetdepolitie.nl.
Vijf goede redenen om voor Solcon te kiezen
ISO27001 gecertificeerd. Solcon hecht veel waarde aan informatiebeveiliging.
Superieure Internet kwaliteit.
Solcon heeft dit jaar weer een uitstekend testoordeel in de categorie ‘Internet’ (8,1) volgens de Consumentenbond.
Bellen tegen vaste lage tarieven.
Filter ongewenste websites. Internet zorgeloos met ISA®, hét multimediafilter van Nederland.