Cybercrime

Investeren in veiligheid

Technologie is bedoeld om het leven comfortabeler te maken. Dit begint bij veiligheid. Solcon investeert daar voortdurend in. We adviseren u over veiligheid en dragen actief bij aan het bestrijden van spam en internetcriminaliteit. Om deze internetcriminaliteit (cybercrime) te helpen bestrijden is Solcon actief deelnemer van de Vereniging Abuse Information Exchange.

Solcon is actief deelnemer van Vereniging Abuse Information Exchange

De vereniging Abuse Information Exchange is een samenwerking tussen internetproviders KPN, SOLCON, Tele2, UPC, XS4ALL, Zeelandnet en Ziggo, SIDN, het bedrijf achter de .nl-domeinnamen, en SURFnet, dat werkt aan krachtige ICT-oplossingen voor Nederlandse universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen. De samenwerking is ontstaan vanuit ECP, het Platform voor de Informatiesamenleving. Het ministerie van Economische Zaken droeg € 235.000 bij aan de opstartfase, SIDN financierde de overige kosten. De operationele kosten worden gedragen door de leden in de vorm van een jaarlijkse contributie.

 

Tot 10% van alle computers besmet

Botnets zijn netwerken van computers die zonder medeweten van hun eigenaar besmet zijn met een virus of andere kwaadaardige software. Ze kunnen daardoor door derden worden misbruikt. Botnets worden op grote schaal ingezet voor het versturen van spam en voor het uitvoeren van cyberaanvallen. De botnetsoftware zorgt op de besmette computer meestal voor weinig problemen; vaak wordt de besmetting helemaal niet opgemerkt. Maar botnets kunnen grote overlast en schade veroorzaken aan anderen. Volgens onderzoek van de TU Delft heeft 5 tot 10 % van consumenten jaarlijks te maken met een botnetinfectie, Vereniging Abuse Information Exchange vindt dat dat percentage omlaag moet.

Wat is het nut van Abuse Information Exchange?

De Vereniging draagt bij aan een aantal beleidsdoelstellingen van de overheid en EL&I in het bijzonder op het gebied van ICT en internet:

  • Het internet wordt veiliger (bescherming consumenten en bedrijven) en dat bevordert vertrouwen in internet en meer gebruik van internet (innovatie en economische groei).
  • De Vereniging is een initiatief van de internetsector zelf en heeft groot draagvlak. Het past in het overheidsbeleid om zelfregulering en –organisatie te stimuleren bij het oplossen van maatschappelijke problemen.
  • Innovatie en Europese voorbeeldfunctie. De Vereniging is met een ander Duits initiatief een eerste voorbeeld van een gecoördineerde aanpak voor de uitwisseling van informatie ten behoeve van botnetbestrijding. Door deze nieuwe en innovatieve aanpak kan Abuse-IX als voorbeeldfunctie dienen voor andere landen.
  • Er komt meer samenwerking op het gebied van botnets. De Vereniging zal samenwerking zoeken met o.a. de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken banken), NCSC (Nationaal Cyber Security Center).

Vijf goede redenen om voor Solcon te kiezen


ISO27001 gecertificeerd. Solcon hecht veel waarde aan informatiebeveiliging.

Superieure Internet kwaliteit.

Solcon heeft dit jaar weer een uitstekend testoordeel in de categorie ‘Internet’ (8,1) volgens de Consumentenbond.

Bellen tegen vaste lage tarieven.

Filter ongewenste websites. Internet zorgeloos met ISA®, hét multimediafilter van Nederland.